NAŠE PROGE NEKOČ IN DANES

 

  1. ' NA TALERJU ' - V 60-ih urejena kot pol umetna, v 70-ih v izboru za mladinsko evropsko prvenstvo. Konfiguracija kot rojena za rekreativno sankanje.

 

DOSTOP: Zapeljete v Center Idrije, 2x poiščete in uporabite odcep za Vojsko in Čekovnik, na naslednjem križišču zavijete levo za Čekovnik- Hleviše, sledite tablam za Čekovnik- Hleviše, po enem kilometru od zadnjih hiš pridete do (prvega) križišča (mičkene lesene tablice za Trate-Taler), zavijete desno in peljete 1.3 km do cilja sankaške proge.

 

  1. ' Z Rovta'--  Najpopularnejša idrijska proga vseh časov, tudi zaradi štarta pri Felkotu (gostilna). Sankalo se je v 50-ih in 60-ih, nato je prišlo pluženje in posipanje.
  2. 'Z Rebra'-- V povezavi s progo 'Z Rovta' je bilo to pravo sankaško potovanje. Pluženje in posipanje.
  3. 'U Grap'-- V 70-ih in začetku 80-ih je bilo na tej progi izvedenih precej tekmovanj, med drugim tudi republiško prvenstvo. Pluženje in posipanje.
  4. 'Na Hlevišeh'-- Prizorišče republiškega prvenstva in še dveh občinskih tekem sredi 80-ih. Pluženje in posipanje. Vseeno je še možno občasno sankati.
  5. 'Pr Zagodu'-- Redke so proge, ki so 'plesale' eno samo tekmo. Sicer ena najkrajših, najbolj pokonci postavljenih in tehnično najbolj zahtevnih prog na svetu v Idriji.

 

sankanje