NOVICE 2021

Sre. 29.12.- Mladinci jutri in v petek pričenjajo s tekmami svetovnega pokala. Nuši in vsem ostalim reprezentantom želimo dobrih voženj ter rezultatov!

Pet. 24.12.- V preteklih par dneh je bilo sankanje prijaznejše, saj je proga vpričo odjuge rahlo odpustila. No, zdaj pa namaka, tako da do nadaljnjega proga ni urejena.

FAJN BOŽIČKAJTE, PA VSEGA ZDRAVEGA V 2022!!!

Sob. 18.12.- Še enkrat opozarjamo, da je proga pomrznjena in zelo hitra. Zaradi odjuge, pred tem, je tudi precej neravnin. Če vseeno sankate, VSESKOZI NADZIRAJTE HITROST! Ko enkrat zašiba, si kuhan. Uporabljajte zaščitno čelado in jeklene zavore na čevljih!

Pet. 17.12.- Delovna akcija danes ni potrebna, ker je proga pomrznjena. Za sankanje brez jeklenih zavor na čevljih ekstremno nevarna!

SANKANJE BREZ JEKLENIH ZAVOR NA ČEVLJIH TRENUTNO NI PRIPOROČLJIVO

Stanje proge je odvisno od temperatur- ker so dnevi topli se sneg zmehča, ko se shladi, proga pomrzne in sankanje postane nevarno!

Čet. 16.12.- Sinoči je muskontarsko sankaška kombinacija rabila tri ure, da je za silo pokrpala progo. Hvala Drejcu, Nacetu in Simonu za pomoč!

Temperature nam ne gredo na roko. Upamo, da progo vsaj do vikenda uspemo zadržati v solidnem stanju, zato v petek zvečer spet akcija.

Gojzar tanc
Gas pa dolga luč

Sre. 15.12.- Žalostne novice prihajajo s proge 🙁 . Namesto, da bi bila taka kot na spodnji sliki, postaja kot švicarski sir. Odjuga progo zmehča, zato: Vljudno naprošamo sankače, planince, pohodnike in sprehajalce za nekoliko previdnejšo hojo po progi. Predvsem hoja po startni klančini res ni zaželena. V pripravo vlagamo precej truda, ki se ga da na žalost zelo na hitro izničiti… (Dodana še fotografija sira 🙁 ).

Ko jo uredimo, je prav lepa, a ni?
Res je daleč 10m naokoli 😮 .

Tor. 14.12.- Tudi danes super sankarija! Luknje se ne večajo dramatično, bi pa vseeno šli jutri zvečer malo popraviti.

Pon. 13.12. zvečer- Progo smo za silo porihtali. Start malo polili, premešali in poravnali, po progi pa 1x potegnili mrežo in 3x ravnalni ‘tepih’. Opravičujemo se sankačem, ki smo jih zmotili pri večernem sankanju ter zahvaljujemo enemu izmed njih, ki je pomagal pri pripravi! Naslednja priložnost za pomoč bo v sredo zvečer, ko bo spet treba malo krpati luknje in podobno.

Tukaj pa prispevek s Primorskega vala.

Stric Sime skrbi za PR. Thx!
Sosed Vojko pa za ciljno dekoracijo. Thx!

Popoldan- Danes po 17h enkrat naj bi bil na Primorskem valu krajši prispevek o sankanju. Mi gremo pa progo rihtat, tako da poslušajte še namesto nas 😉 .

Ned. 12.12.- Tudi danes super. Malo dopoldan malo popoldan, nekateri še zvečer.

Vljudno naprošamo po progi gor hodeče za več previdnosti, hojo ob strani, predvsem pa za vsaj blago reakcijo na opozorilne krike dol vozečih. Bo za vse več užitka in varnosti!

Jutri zvečer je plan malo poglihati progo in urediti startno klančino, saj se je nekoliko predrla.

Jutro v Sunčani uvali

Sob. 11.12.- Balzam za dušo! Da dobro leti, da pride veliko ljudi in da se nobenemu nič ne naredi 😀 . Proga je dokaj gladka, mestoma je veter otresel drevesa za rahlo zmanjšanje hitrosti 🙂 , a ni moteče. Skratka super prvi dan!

Ciljna romantika

Pet 10.12. zvečer- Uspelo je! Namestili varovalne elemente in 3x potegnili mrežo. Popoldan je namreč še zelo skakalo, zdaj bo precej manj. Bo pa še. Proga je sicer res OK. Sankate seveda na lastno odgovornost!

————————————–

Popoldan– Če uspem dobiti še kakega soborca za namestitev gum, plank in pokrovov, bomo zvečer progo krstili za urejeno. Cesta še ni splužena, prvi sankači pa že na progi.

Zima…

zima…

bela

Čet. 9.12.- Hura stu na ura! Danes pa štirje možici štiri ure. Zrihtana kot že osem let ne! Manjkajo sicer še nekateri varnostni elementi, a se že da. Na lastno odgovornost seveda. Dostopna cesta še ni splužena.

Juhej, zej pa zej 😀 .

Sre. 8.12.- Nocoj pa oh nocoj! Količina, predvsem pa struktura snežnih kristalov 😀 nadvse primerna za pripravo proge. Trije starci, slabe tri ure! Jutri dalje. Ga frca za vse soude 😉 .

Sunčana uvala
Nekje na progi 🙂 .

Tor. 7.2.- Sinoči smo malo popeštavali, če bo slučajno v sredo ali četrtek kaj namedlo. Če ne bo, smo bili pa samo malo ven 🙂

Nad Bevkom
Mal niži
Nad Barom

Pon. 6.12.- Sprehajalka pošilja dokazni material.

Premalo 🙁 .

Ned. 5.12.- Nismo bili dovolj pridni zgleda. Miklavž je naš sneg dal Jeseničanom 🙂 . Skratka, pri nas ga je spet premalo 🙁 .


Pon. 29.11.- Ni še 🙂

Ciljna ravnina
Sunčana s filtrom

Od tam gor naprej gor 😉 bi se pa celo že dalo…

Sob. 13.11.- Lahko magari kar zapade 😀 . Listje je odstranjeno, večinoma pa tudi ostalo (kamenje, podrast itd.). Hvala vsem, ki ste pomagali! (Upamo seveda, da bo za finalno pripravo pred morebitnim sneženjem kaka roka več.) In lepo, ZELO lepo je videti, da na pomoč priskočijo tudi male ročice! Lepo jih bo videti tudi, ko bodo sankanjoč uživali sadove svojega dela.

Pet. 12.11.- Lepo se je odmaknilo danes. Nekateri so čistili skoraj do 19h! Ker pa še ni fertik, vas vljudno naprošamo, če imate čas in voljo (in ne bo dežja), da se jutri ob 9h pridružite Stanetu in Mirjam. Vnaprej hvala!

Staro in mlado
Mlado in staro

Čet. 11.11.- Listje je odpadlo, napoved gre na slabše. Bi se bil kdo pripravljen iti jutri (petek 12.11.) od 15h dalje in/ali v soboto od 9h dalje sprehajat z grabljami in/ali pihalniki za listje po sankaški progi na Talerju? Javite se prosim Didlnu, da se preštejemo. Če zamudimo, bo mokro listje težje odstraniti!


Ned. 26.9.- Državno smo izpeljali. Po splošni oceni organizacijsko kar uspešno. Čeprav je bilo izvedeno na oddaljeni lokaciji in v mehurčku (torej povsem brez promocije), se je na travnikih ob progi zbralo več gledalcev kot se jih zbere na tekmah avstrijskega poletnega pokala. Seveda vsi v mehurčkih in ob upoštevanju ukrepov!

Zahvaljujemo se tekmovalcem in ekipam za udeležbo, prostovoljcem in društvom za pomoč pri organizaciji, SaZS za podporo, največja zahvala pa gre družini, ki je ne samo soglašala z izvedbo tekme na njihovem posestvu, pač pa pri vsem skupaj še izdatno pomagala, delila kuhinjo, dvorišče in še marsikaj (na koncu so se pa oni nam zahvaljevali 🙂 ). Stokrat hvala!!!

Državni prvaki Slovenije v sankanju s sanmi na koleščkih za leto 2021 so postali:

-šolarji- Vizjak Jernej (ŠD Podljubelj)
-dečki- Kralj Žiga (ŠD Podljubelj)
-mladinke- Šubic Nuša (SaK Idrija)
-mladinci- Kralj Vid (ŠD Podljubelj)
-člani- Vizjak Boštjan (ŠD Podljubelj)
-dvosed- Mekina Bine / Mekina Blaž (SaK Jesenice)

Vsem iskrene čestitke!

Več rezultatov in Galerija kasneje, za zdaj le video povzetek dogajanja.

Sre. 22.9.- Sankaški klub Idrija bo po dolgih letih (športne sani 2009) spet organiziral državno prvenstvo. Tokrat gre za 4. državno prvenstvo Slovenije v sankanju s sanmi na koleščkih. Ker zaradi ‘komplikacij’ z ukrepi tekma ne bo izpeljana kot javna prireditev, točnega datuma in lokacije ne bomo izdali 😉 . Slednja je itak rahlo izven občinskih meja 🙂 . Z lanskega DP nimamo nobene ‘praunske’ fotke, zato ena z letošnjega SP.

Žiga žaga zmaga

Ned. 5.9.- Včeraj je na startnem poligonu v Kisovcu potekalo državno prvenstvo v sankaškem startu, ki sta se ga udeležila Nuša in Stane. Nuša je zasedla drugo mesto v kategoriji Mladinke A, Stane je bil tretji med rekreativci. Čestitke!

Mladinke A
Rekreativci

Pon. 30.8.- Svetovno je zaključeno, mi vsi celi, a morda ne najbolj veseli. Z več zaporednih (poletnih) velikih tekmovanj smo se vrnili z medaljo, tokrat se nam je izmuznila. Prvo ekipo Slovenije, katere član je bil tudi Stane, je od medalje ločila približno sekunda, a je s četrtim mestom vseeno dosegla najboljšo slovensko uvrstitev. Oba predstavnika našega kluba sta se kot druga med Slovenci uvrstila  v finale posameznikov. Nuša je bila na koncu deseta, Stane pa osemnajsti. Čestitamo!

Idrje
Slovenija 1

Vzporedno s svetovnim prvenstvom je potekal tudi Almenland pokal mlajših kategorij, v katerem sta bila uspešna mlada Podljubeljčana. Pri mlajših dečkih je Jernej osvojil tretje mesto, pri starejših pa je Žiga gladko zmagal. Čestitke seveda tudi njema in vsem ostalim udeležencem SP.

Tor. 24.8.- Še zadnji trening pred SP. Utre. Lepo za po… hvalt 😀

Nuša
Nejc
Stane

Tor. 17.8.- Danes smo šli malo potrenirat na progo letošnjega poletnega svetovnega prvenstva. Asfalt je gladek, da je veselje… Al pa ne 🙂 . Fajn trening!

Začetek
Konec

Ned. 8.8.- Ta konec tedna je v hrvaških Delnicah potekala tradicionalna VN Hrvaške. Nuša in Stane sta bila včeraj druga vsak v svoji kategoriji, danes pa Nuša tretja in Stane četrti. Čestitke!

Dekleta
Dečki 🙂 .
Srebra

Sezona se zadnji vikend avgusta nadaljuje s svetovnim prvenstvom nad avstrijsko vasico Tyrnau.


Ned. 11.7.- Prvih tekem avstrijskega RoRo Cupa sta se iz našega kluba udeležila Nuša in Stane. Včeraj je Nuša zasedla enajsto, danes pa osmo mesto pri mladinkah, medtem ko je bil Stane pri starejših članih včeraj sedmi, danes deveti. V skupnih seštevkih kategorij trenutno zasedata osmi mesti. Obema čestitamo!

Našdva

Sre. 7.7.- Pred nami sta prvi tekmi odprtega poletnega avstrijskega pokala. Kot že nekaj let zapored sezono odpira Imsterberg. Prijave do jutri, 8. 7. do 19h!!!


Tor. 22.6.- V hrvaških Delnicah bo 7. in 8. avgusta potekala Velika nagrada Hrvaške v sankanju s sanmi na koleščkih. Na povezavi  BILTEN.

Pon. 7.6.- Redni letni Občni zbor SaK Idrija bo v soboto 19. 6. ob 16h15 pri Zagodu. Poleg klasičnega dnevnega reda bo na glasovanje dan sklep o včlanitvi v Športno zvezo Idrija, ki ima ustanovni OZ razpisan za 22. 6. Bodite točni, saj je ob 17h00 OZ KPD Grapa.


Pet. 28.5.- PODALJŠANO! Samo še do ponedeljka 31. maja je čas za oddajo vašega podpisa! Vljudno vas naprošamo, da izkoristite možnost in podarite 1% vaše lanske dohodnine nam namesto državi. Nič vas ne stane in nikjer se ne vidi kdo in koliko je dal 😀 ! Na >povezavi< izpolnite obrazec (vse kar rabite je vaša davčna številka, ostalo po navodilih na povezavi). Še nikoli tako preprosto: na PC-ju podpišete z miško, na pametnem telefonu kar s prstom. Če ste na volji, lahko prošnjo posredujete tudi žlahtnikom, prijateljem in znancem. Mi bomo pa progo zrihtali, ko bo sneg!  Vnaprej vam hvala!

Samo še do ponedeljka 31. maja je čas za oddajo vašega podpisa!

Sre. 5.5.- Avstrijska sankaška zveza je objavila razpored poletne sezone. Šest tekem avstrijskega odprtega pokala + svetovno prvenstvo. Vse v Avstriji. Idrijčani bi morali za udeležbo na vseh tekmah prevoziti približno 3.200 kilometrov 😮 ! Drago moje sankanje… 🙂


Ned. 25.4.- Evo ga, naš kolega ambasador destinacije Idrija 😉 . Darko Peljhan (in Matej Čar) na hrvaški WRC dirki.

Foto: Škoda Motorsport

Pon. 22.3.- Samo še teden dni za oddajo vašega podpisa! Vljudno vas naprošamo, da izkoristite možnost in podarite 1% vaše lanske dohodnine nam namesto državi. Nič vas ne stane in nikjer se ne vidi kdo in koliko je dal 😀 ! Na >povezavi< izpolnite obrazec (vse kar rabite je vaša davčna številka, ostalo po navodilih na povezavi). Še nikoli tako preprosto: na PC-ju podpišete z miško, na pametnem telefonu kar s prstom. Če ste na volji, lahko prošnjo posredujete tudi žlahtnikom, prijateljem in znancem. Mi bomo pa progo zrihtali, ko bo sneg!  Vnaprej vam hvala!

Samo še teden dni za oddajo vašega podpisa!

Ned. 21.3.- Včeraj je v Savskih jamah nad Jesenicami potekalo Državno prvenstvo Slovenije v sankanju s športnimi sanmi. Tekma je štela tudi za Pokal mesta Jesenice. Ob upoštevanju strogih omejitev se je tekmovanja udeležilo le osemnajst posameznikov. Temu prilagojeno je bilo zmanjšanje števila kategorij za DP ter znižan minimum tekmovalcev za ekipo na dva udeleženca. Iz našega kluba sta se tekme udeležila Stanko i Branko, ki sta tekmovala v kategoriji st. članov. Stane je bil peti, Brane pa deveti. Ekipno sta zasedla četrto mesto. Čestitamo!


Sob. 13.2.- Dekleta so danes s posamičnimi vožnjami zaključila sezono. Nekatera bodo jutri nastopila še na ekipni tekmi. Nuša se je v drugem teku prebila s 24. na 22. mesto. Kot razvidno s fotografije spodaj, ni šlo vse po načrtih, a si za dosežek na članskem svetovnem prvenstvu vsekakor zasluži čestitke!

Fotografije so posnetki zaslona s prenosa v živo.

Koncentracija
Tricky moment
Po zadnji letošnji vožnji

Čet. 11.2.- Jutri bo Nuša na uradnem treningu svetovnega prvenstva prva   startala in s tem otvorila največje tekmovanje letošnje sezone sankanja na naravnih progah. Naj laufa šina!

Sre. 10.2. – Na finalu članskega svetovnega pokala je Nuša zasedla 22. mesto. Po prvi vožnji je bila 23. To  je hkrati tudi njena uvrstitev v končnem seštevku sezone. Čestitamo!

©Miriam Jennewein

Foto: ©Miriam Jennewein

Zdaj pa samo še člansko Svetovno prvenstvo konec tega tedna v avstrijskem Umhausenu. Nuši in vsem slovenskim reprezentantom želimo dobrih voženj in visokih uvrstitev!

Tor.- Nuša je na danes osvojila 24. mesto, v skupnem drži 23. Jutri finale.

Na startu
V cilju
Z reprezentanco

Pon. 8.2.- V teh dneh se Nuša udeležuje 5. in 6.  tekme članskega svetovnega pokala. Na progo se bo jutri podala s številko 5.

Želimo ji čim uspešnejših nastopov!

Uradni trening

Pon. 1.2.- Na današnjem mladinskem evropskem prvenstvu je Nuša zasedla 16. mesto, na katerega je napredovala s 17. po prvi vožnji. Čestitamo! 


Ned. 31.1.- Po napaki v drugi vožnji je Nuša s 17. nazadovala na 19. mesto, a vseeno uspela zadržati končno 18. v skupnem seštevku mladinskega svetovnega pokala. Dvosed bratov Mekina (SaK Jesenice) je z današnjim 2. mestom napredoval na 2. tudi v končni razvrstitvi. Čestitke vsem!

Nuša
Še ena lepa od danes

Jutri pa mladinsko evropsko prvenstvo na istem prizorišču.

Sob. 30.1.- Z uradnima treningoma se je danes začel program zadnje tekme mladinskega svetovnega pokala. Nuša na prvem dvajseta in na drugem osemnajsta. Želimo ji uspešne vožnje na tekmi sami!

Z današnjega treninga

Idrijski sankači pogosto španciramo po gozdni cesti na kateri urejamo sankaško progo v zimskem času in tam malo pobiramo veje, kamenje ipd. ter s tem nekako omogočamo lažjo ureditev ob manjši količini snega. Ker je za jutri ‘šlogana’ možnost snežnih padavin, je tajnik danes očistil startno strmino (podrast, veje, listje, kamenje in zdravilna praprot 🙂 ), podobno pa tudi vzdolž cele proge. Upamo, da ga bo več, kot ga napovedujejo!

Čet. 28.1.- Nuša na naslednji sklop tekmovanj že potuje ‘opremljena’ z destinacijskim logotipom Idrije (sekundarna verzija logotipa za tuji trg).

Idrje, Idrje!
Dajmo naši!

Pet. 22.1.- Sankaški klub Idrija v zadnjih letih na različne načine promovira Idrijo kot turistično destinacijo (razpisi za tekmovanja s promocijskim materialom Idrije, reklamne pasice z logotipi na internetnih straneh, plakatih za tekmovanja itd., ter s hvaljenjem Idrije na vse pretege vsepovsod 😀 ). Z januarjem letošnjega leta pa klub, v dogovoru z Zavodom za turizem Idrija, tudi formalno postaja ambasador destinacije Idrija. S promoviranjem destinacijskega logotipa in občasnimi promocijskimi objavami bomo skušali dvigniti prepoznavnost destinacije Idrija skozi sankaški šport in rekreacijo. V sankaškem svetu, ki poleg Slovenije obsega še kopico držav Evrope in sveta, smo Idrijčani že od nekdaj lepo zapisani. Veljavo smo dodatno utrdili z izvedbo mednarodnega poletnega tekmovanja v sankanju na koleščkih leta 2017, za katerega je klub prejel vse pohvale.

Osnovni destinacijski logotip (s povezavo na spletno stran destinacije Idrija) je že nekaj dni tu zgoraj; nadaljnji koraki pa v naslednjih dneh in tednih.

Sre. 20.1.- Popravljamo status proge na NI UREJENO, saj kjer je ledeno, je hudo ledeno, kjer je mehko, je pa vse mehkeje. Mestoma tudi že kopno. Čakamo sneg!

Pon. 18.1.- Kot trenutno napovedujejo vremenarji, se bomo na Talerju še danes in jutri, potem se bo pa dež 🙁 .

Sob. 16.1.- Včeraj so na par kritičnih mestih nametali nekaj snega in malo polili, tako da je precej bolje kot je bilo, vseeno pa (predvsem v izteku) še kar kamenja. Danes smo namestili planke tudi v ovinek na obračališču, zaščitili začetke plank z avtomobilskimi gumami, popravili polomljeno planko pred esom in namestili pokrove na dva najbolj izpostavljena jaška.

Ker je proga pomrznjena in zato zelo hitra, ob strani pa ni snežnih bankin, je sankanje nevarno; proga je torej POGOJNO UREJENA!

Prva pomoč
Pokrov
Obračališče

SANKANJE NA LASTNO ODGOVOROST!

Čet. 14.1.- Naj še enkrat poudarimo, da sankaška proga na Talerju NI UREJENA! Če vseeno sankate, to počnete povsem NA LASTNO ODGOVORNOST! Uporabljajte zaščitno čelado in zimsko obutev z grobimi podplati ali nameščenimi dodatki za varno zaviranje. Vzpenjajte so ob strani, eden za drugim, ne zadržujte se na progi. Po prihodu v cilj takoj zapustite iztek. Starši poskrbite za varnost svojih otrok. Hvala za razumevanje.

Ned. 10.1.- Na tretji tekmi mladinskega svetovnega pokala je Nuša zasedla 16. mesto. S tem rezultatom je v skupnem seštevku napredovala na 18.

Pa kar drugo mesto za dvosed bratov Mekina (SaK Jesenice)!!!

Čestitke!

Team SLO

Sob. 9.1.- Sinoči smo progo povaljali in potegnili ravnalni tepih. V spodnjem delu je snega premalo, zgoraj dovolj, a je bil pri tleh tako moker, da smo skoraj celo progo zmleli do tal. Peska in kamenja še pa še! Danes smo jo tudi že preizkusili in leti kar dobro.

Ker pa je proga slaba in vsi varnostni elementi še niso nameščeni, vas obveščamo, da proga NI UREJENA!

Večerna priprava
V cilju
Zgornji del

Sre. 6.1.- Nuša danes na žalost mesto nižje. Jeseniški dvojec ponovno bronast, Bine pa s prebojem v deseterico pri fantih: 7. mesto! Čestitke vsem!

Nuša
SLO

Če se je lani kazala razlika med tistimi, ki so imeli možnost trenirati veliko in tistimi, ki so trenirali manj, se letos še izraziteje kaže, da so eni lahko trenirali, drugi pa ne!

Tor. 5.1.- Za našimi mladimi tekmovalci je že prva tekma letošnjega mladinskega svetovnega pokala. Nuša je po sedemnajstem mestu v prvi vožnji, na koncu zasedla enaindvajseto. Čas drugega teka je bil sicer le malenkost slabši kot prvi, a so nekatere tekmice iz ozadja vožnjo izpeljale bolje in napredovale. Brata Mekina (SaK Jesenice) sta navdušila s tretjim mestom med dvosedi! Čestitke! Jutri pa nova tekma.

Tokrat številčnejši
Obvezna zaščitna oprema
Distančno šolanje z distance

Sob. 2.1.- Nuša z mladinsko reprezentanco spet potuje v avstrijski Winterleiten. Tokrat na prve tekme letošnjega mladinskega svetovnega pokala. Prva bo v torek 5.1., druga dan za tem. Brez vračanja v Slovenijo potem nadaljujejo v Umhausen (prav tako AUT) na tretjo tekmo, ki bo v nedeljo 10.1. Veliko uspeha vsem!


NOVICE 2020